www.skladuj.cz logo

Výrobní závod IKEA prošel kompletní automatizací za plného provozu

IKEA Components, dceřiná společnost švédské nadnárodní společnosti IKEA, je zodpovědná za balení a dodávky nábytkových komponent a příslušenství. Výrobní závod v Malackách nedávno plně automatizoval svou skladovou část za účelem zvýšení efektivity provozu. Bez zásadního narušení probíhajících provozních operací zde společnost Mecalux bezproblémově integrovala celkem dvanáct třístranných paletových zakladačů a Easy WMS. O podrobnostech hovořil Pavol Masarovič, provozní manažer společnosti IKEA Components, Slovensko.

IKEA působí na 62 trzích a má přes 450 obchodů. Jak vypadaly logistické procesy ve společnosti IKEA Components před automatizací skladu?

Předtím byly všechny operace v naší skladové oblasti čistě konvenční. To znamená, že operátoři prováděli všechny přesuny palet pomocí vysokozdvižných vozíků ve standardních regálech nebo v regálech s úzkými uličkami. Odebírali jsme palety z produkční části a ukládali je manuálně na regály ve skladu. Pro tento typ skladových operací je ale potřeba více času, manipulační techniky a samotných operátorů. Proto jsme se rozhodli automatizovat určité aspekty tohoto procesu.

Mecalux provedl implementaci automatizovaného skladu bez narušení provozu. Jak se takový projekt uskutečnil?

Hlavním požadavkem, který jsme Mecaluxu předložili, bylo připravit a navrhnout celý proces tak, aby nedošlo k narušení skladových operací během implementace. To bylo něco, co jsme požadovali od prvního dne. Nebylo možné přerušit výrobní ani logistické operace celé jedné oblasti. Projekt byl tedy rozdělen do čtyř fází, v každé z nich implementoval Mecalux tři třístranné paletové zakladače a prodloužil určité části dopravníkových tras. Rozdělením projektu do různých fází se podařilo projekt dokončit, a přitom ovlivnit pouze 25 % skladové kapacity během každé fáze. Takto nás práce na projektu implementace zakladačů zásadně neovlivnily a neomezily naši denní aktivitu.

Jaké výhody získala IKEA Components se systémem automatického zaskladnění a vyskladnění typu AS/RS?

Přineslo nám to mnohem větší flexibilitu a účinnost operací, a to počínaje pohyby palet. Předtím jsme museli provádět veškeré přesuny pomocí manuálních operací. Teď se prakticky vůbec nestaráme o přepravu a pohyby palet, protože to za nás dělá automatizace. To nám umožňuje soustředit se na řízení skladu. Skladování produktů v AS/RS nám poskytlo výrazně lepší přehled o zásobách, navíc jsme eliminovali chybovost na minimum ve srovnání s konvenčním řízením skladu.

AS/RS je řízen pomocí Mecalux Easy WMS, tento software dohlíží na všechny skladové procesy. Například když je čas odeslat palety našim klientům, vystaví automaticky instrukce pro jejich vyskladnění. Následně palety opouštějí AS/RS plně automaticky. Výhody automatických systémů jsme viděli z první ruky zejména během pandemie. V tomto období bylo mnoho pracovníků nepřítomných, ale systém funguje prakticky bez zásahu, a tak jsme mohli pokračovat v plnění potřeb našich klientů a dodat všechny objednávky včas.

Jak vypadá cesta palet do AS/RS a následně na výstupu?

Všechny palety přicházející do systému jsou určené pro následnou distribuci a pochází z naší výrobní části. Z této zóny je přepravují vozíky typu AGV, které umísťují palety na dopravník. Následně palety dorazí na kontrolní stanoviště palet. Mecalux Easy WMS pak zboží přiřadí konkrétní pozici a zadá úkol automaticky přesunout paletu na jedno místo ve 12 skladovacích uličkách. Když je třeba odeslat paletu ke klientovi, celý proces je automatizován od okamžiku, kdy operátor dává příkaz k expedici. V závislosti na destinaci opouštějí palety AS/RS na konkrétní dopravníkové trase a nejkratší možnou cestou zamíří do jedné z nakládacích ploch.

Jak byste zhodnotili tuto transformaci intralogistiky?

Projekt transformace skladu v Malackách byl odvážný počin, který trval téměř tři roky. Čelili jsme několika výzvám, ale všechny jsme velmi profesionálně zvládli, přičemž jsme neztratili ze zřetele náš cíl: zvýšit efektivitu a účinnost procesů. Spolupráce s Mecaluxem byla vysoce profesionální a měli jsme skvělé pracovní vztahy. A nakonec jsme úkol dokončili úspěšně. Na projektu se podílelo mnoho lidí jak za Mecalux, tak z naší strany. Celkově si troufnu tvrdit, že šlo o skvělý projekt pro každého, kdo se jej účastnil. Každý se naučil něco nového a všichni jsme získali nové dovednosti a zkušenosti, což nám dobře poslouží i v budoucnosti.

Zaujal Vás tento článek? Podívejte se na náš blog!

Zdroj: IKEA, Systémy logistiky